Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009

Μουσική Ατζέντα, 9 Φεβρουαρίου

Στις 9 Φεβρουαρίου 1645 γεννιέται ο Γερμανός οργανίστας και και δάσκαλος βιόλας Johann Aegidius Bach, θείος του Johann Sebastian Bach που πέθανε το 1716

Το 1756 γεννιέται ο Τσέχος οργανίστας και συνθέτης Karel Blažej Kopřiva που πέθανε στις 15 Μαϊου 1785


Το 1885 γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Alban Maria Johannes Berg, που ανήκε στη δεύτερη Σχολή της Βιέννης μαζί με τον Arnold Schoenberg και τον Anton Webern, όπως και ο Έλληνας συνθέτης Νίκος Σκαλκώττας. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου 1935. Ο Berg κατάφερε να συνδυάσει το ρομαντισμό του Mahler με τη δωδεκάφθογγη κλίμακα του Schoenberg. Μαθητής του Schoenberg ο ίδιος από τον οποίο και διδάχθηκε μουσική θεωρία, σολφέζ και αρμονία και τον οποίο είχε και Μέντορα. Ο Schoenberg μεταξύ άλλων δίδασκε ότι η μουσική ενότητα εκπορεύεται από μία και μοναδική ιδέα η οποία αναπτύσσεται στη σύνθεση, που έγινε γνωστή αργότερα ως αναπτυσσόμενη παραλλαγή.Το 1909 γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης σύγχρονης κλασικής μουσικής Harald Genzmer. Πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 2007.

Σπούδασε μουσική κοντά στο μεγάλο βιολιστή, βιολονίστα, συνθέτη, μαέστρο και θεωρητικό της μουσικής Paul Hindemith.

Δίδαξε πιάνο, ενώ κατά το Β' Παγκόσμιο πόλεμο κατατάχτηκε ως μουσικός στρατιωτικής μπάντας παίζοντας κλαρινέττο.

Πλούσια η δισκογραφία του, ενώ η εργογραφία του είναι τεράστια με κοντσέρτα για έγχορδα και ορχήστρα, φλάουτο και ορχήστρα, σουΐτες για τσέλλο, σονάτες για πιάνο, κοντσέρτα για εκκλησιαστικό όργανο και ορχήστρα, έργα για βιολί, κιθάρα, σύνολα πνευστών, φωνητικά έργα, εκκλησιαστική μουσική, συμφωνίες, συμφωνιέττες, χωρωδιακά και έργα μουσικής δωματίου.

Στα βίντεο μέρος Α' και Β' από τη φαντασία του Harald Genzmer για εκκλησιαστικό όργανο και τρομπόνι, Opus 73 (1976).

Στις 9 Φεβρουαρίου 1939 ο Αμερικανός τραγουδοποιός και τραγουδιστής της ροκ Barry Mann γεννιέται στο Brooklyn της Νέας Υόρκης.

Με τη σύζυγό του και συνεργάτιδά του Cynthia Weil ίδρυσαν εταιρία με το όνομα Dyad Music. Επιτυχίες του: "She Say (Oom Dooby Doom)", "On Broadway", "Never Gonna Let You Go", "We Gotta Get Out of This Place", "Shape of Things to Come", κ.ά.Το 1947 γεννιέται επίσης ο Αμερικανός τραγουδιστής της country και της rock ’n’ roll Joe Ely.


Το 1981 πεθαίνει ένας από τους πρώτους τραγουδιστές της rock ’n’ roll ο Bill Haley που μεσουράνησε με την μπάντα του Bill Haley & His Comets. Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1925. Τυφλός από το αριστερό μάτι λόγω αποτυχημένης εγχείρησης στην παιδική του ηλικία, ο Bill Haley μεσουράνησε στη rock-n'-roll σκηνή με το γκρουπ που ίδρυσε το 1952 Bill Haley & His Comets, που οφείλει την έμπνευση του ονόματός του στον συγκερασμό του επιθέτου του με μια παραφθορά στην προφορά του κομήτη του Χάλεϋ.

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του το "Rock Around the Clock", το "Shake, Rattle and Roll", το "See You Later, Alligator", και το "Don't Knock the Rock", που τον κράτησαν για πολλά χρόνια στα top 10 των παγκόσμιων επιτυχιών.

Η τελευταία του τουρνέ ήταν κατά το Μάιο και Ιούνιο του 1980 στη Νότιο Αφρική. Μετά το ταξίδι όμως διαγνώστηκε όγκος στον εγκέφαλο. Παρά την ασθένειά του, συνέχισε να γράφει μουσική μέχρι το 1981, όπου και έχασε τη μάχη υποκύπτοντας στην ασθένειά του.
Bill Haley "Rock around the Clock", clip από την εκπομπή του Ted Steel στο WOR-TV, Νέα Υόρκη, 1955

Το 2002 στις 9 Φεβρουαρίου πεθαίνει ο Ισπανός βαρύτονος Vicente Sardinero. Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 12 Ιανουαρίου 1937, όπου και έκανε το ντεμπούτο του στην Carmen του Bizet. Το 1967 πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου ως Enrico στη Lucia di Lammermoor, ενώ θα εμφανιστεί και σε άλλα θέατρα, όπως η Metropolitan Opera, το Covent Garden και την όπερα της Νέας Υόρκης.

Τραγούδησε δίπλα στους μεγαλύτερους τραγουδιστές του καιρού μας όπως η Ileana Cotrubas, η Katia Ricciarelli, η Renata Scotto, ο José Carreras, ο Luciano Pavarotti και η Mirella Freni, η Jessye Norman, η Fiorenza Cossotto, η Magda Olivero ή η Montserrat Caballé, ο Carlo Bergonzi και ο Plácido Domingo, και με διευθυντές ορχήστρας μεγάλου βεληνεκούς όπως ο James Levine, ο Gianandrea Gavazzeni ή ο Georg Solti.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει Rossini, Puccini, Leoncavallo, Donizetti, Mascagni.

Η φωνή του σκοτεινή, το φραζάρισμά του άψογο με θεατρικότητα στην ανάγνωση των ρόλων του και σιγουριά στην ερμηνεία, που τον κατατάσσουν αν όχι στους μεγάλους, τουλάχιστον στους πολύ καλούς βαρύτονους των τελευταίων 20 - 30 χρόνων στον αιώνα που μας πέρασε.


Στο βίντεο σκηνή από την τέταρτη πράξη της όπερας La bohème του Giacomo Puccini, ντουέτο "In un coupe?"
Τραγουδούν ο Jose Carreras σαν Rodolfo και Vicente Sardinero ως Marcello. Teatro del Liceo de Barcelona. Δεκέμβριος, 1980

Ενώ στις 9 Φεβρουαρίου 2008 ο Αμερικανός ντράμερ που συνεργάστηκε προσωρινά με τους Who Scott Halpin, γεννημένος στις 3 Φεβρουαρίου του 1954 αφήνει την τελευταία του πνοή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: