Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Μουσική Ατζέντα, 10 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1927 γεννιέται η Αμερικανίδα σοπράνο Leontyne Price. Από τις πιο πολυηχογραφημένες σοπράνο των καιρών μας, η Leontyne Price είναι μια λυρικο-δραματική σοπράνο ή ορθότερα μια soprano lirico-spinto, που επιτρέπει ένα ρεπερτόριο που μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά σε ρόλους λυρικούς, όπως π.χ. τη Mimi στη La Bohème, ρόλους του Verdi όπως η Aida, ή τη Leonora στον Trovatore και στη La Forza del Destino, ή τον Puccini και κάποιες όπερες του Mozart.

Έχει μια λαμπρή ψηλή ρεζίστρ, ενώ η μεσαία της και η χαμηλή είναι μυστηριακές και η τεσσιτούρα της εκτείνεται από τη λα ύφεση κάτω απ' το πεντάγραμμο μέχρι την μι της 3ης οκτάβας.

Η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα που ντεμπουτάρησε στη Metropolitan Opera, εξαιρετική ως Aida και πνευματώδης ως γυναίκα, η Leontyne Price θα αφήσει σημαντικότατες ερμηνίες ως Cio-Cio-San στη Madama Butterfly, Donna Anna στο Don Giovanni, Liu στην Turandot, Minnie στη La fanciulla del West, Elvira στον Ernani, Amelia στο Un ballo in maschera και Leonora στη La forza del destino του Verdi , Pamina στο Die Zauberflöte και Fiordiligi στο Così fan tutte του in Mozart, Tatyana στον Eugene Onegin του in Tchaikovsky , Cleopatra στο Antony and Cleopatra του Barber, αλλά και άρτιες ερμηνίες στη Λειτουργία του Bach σε σι ελάσσονα, τη Missa Solemnis του Beethoven, το Te Deum του Bruckner και τα Ρέκβιεμ των Verdi και Mozart.Στο βίντεο η Leontyne Price τραγουδά "O, patria mia", από την Τρίτη Πράξη της Aida του Verdi, Metropolitan Opera, 1985Ίδια μέρα, στις 10 Φεβρουαρίου του 1927 θα γεννηθεί στο Birmingham και ο δάσκαλος της μουσικής και διευθυντής ορχήστρας Brian Priestman. Ιδρυτής της Opera da Camera και της Orchestra da Camera στο Birmingham, o Brian Priestman κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του θα διατελέσει ως μουσικός διευθυντής του Royal Shaekspeare Theatre στο Stratford, και στην Edmonton Symphony, θα είναι τακτικός διευθυντής ορχήστρας στη συμφωνική ορχήστρα της Βαλτιμόρης, κύριος μαέστρος της Εθνικής Όπερας της Νέας Ζηλανδίας, μουσικός διευθυντής στη Φιλαρμονική της Φλόριντα, της Καναδικής Ορχήστρας Νέων, της συμφωνικής του Cape Town και για πολλά χρόνια διευθυντής της ορχήστρας του BBC και άλλων συμφωνικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αμερική, ενώ η δισκογραφία του είναι επίσης πλουσιότατη.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που ακολουθεί ο Brian Priestman διευθύνει τη Ραδιοφωνική Ορχήστρα της Βιέννης με την Καναδέζα κοντράλτο Maureen Forrester να τραγουδά "One charming night" από την Fairy Queen του Henry Purcell.
Το 1929, στις 10 Φεβρουαρίου θα γεννηθεί ο Αμερικανός συνθέτης μουσικής κινηματογράφου Jerry Goldsmith, που πέθανε στις 21 Ιουλίου του 2004. Κέρδισε τέσσερις φορές βραβεία Emmy, ενώ βραβεύτηκε και από την Ακαδημία για τη μουσική του στην ταινία Η Προφητεία (The Omen).

Δική του η μουσική στις ταινίες Freud, A Patch of Blue, The Blue Max, The Sand Pebbles, Planet of the Apes, Patton, Papillon, Chinatown, The Wind and the Lion, The Omen, Logan's Run, Islands in the Stream, αλλά και στις ταινίες The Boys from Brazil, Capricorn One, Alien, The First Great Train Robbery, Star Trek (ταινία) Twilight Zone (ταινία), Lionheart, The Russia House, First Blood Μέρος ΙΙ, Rambo - Μέρος III, Total Recall, Medicine Man, Basic Instinct, Hoosiers, The Edge, The 13th Warrior, The Mummy και πληθώρα άλλων.Μουσική του Jerry Goldsmith από τη βραβευμένη για τη μουσική της από την Ακαδημία ταινία "Η Προφητεία", (The Omen) 1976, σκηνοθεσία Richard Donner.

1 σχόλιο:

MOLEMOU είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελο!