Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Μουσική Ατζέντα, 6 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα στις 6 Φεβρουαρίου 1903 γεννιέται ο Χιλιανός πιανίστας Claudio Arrau. Από τους μεγαλύτερους πιανίστες του αιώνα που πέρασε και με ευρύτατο ρεπερτόριο που κινείτο από τη Μουσική Μπαρόκ ως τους συνθέτες του 20ου αι.



Διακρίθηκε στη δισκογραφία για τις ηχογραφήσεις του σε όλα τα πιανιστικά έργα του Robert Schumann, αλλά και τις σονάτες για πιάνο του Ludvig van Beethoven, όλα τα κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα του Chopin, αλλά και Brahms, Debussy, Schubert και Liszt.

Ο Harold Schonberg θα πει γι' αυτόν ότι έβαζε έναν "αποφασιστικό ρομαντικό πιανιστικό τόνο στις ερμηνείες του" και ο Sir Neville Cardus θα τον περιγράψει σαν τον απόλυτο πιανίστα: "Μπορεί να αποκαλύψει κόσμους στο πιάνο -και για χατήρι του πιάνου- παρουσιάζοντάς μας όλη την εμβέλεια και τη δύναμη του οργάνου, αλλά μπορεί επίσης να πάει και πέρα από την πιανιστική εκτέλεση, καθώς οδηγούμαστε από την τέχνη του στα δώματα της δημιουργικής του φαντασίας".

O ίδιος, αν και γιος πιανίστας και παιδί θαύμα -που έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο στην ηλικία των πέντε ετών- θα πει "ένας ερμηνευτής οφείλει να δίνει το αίμα του στο έργο που ερμηνεύει".

Δισκογραφία του στα γαλλικά θα βρείτε εδώ και πλήρη βιογραφία με δείγματα της τέχνης του εδώ







Στο βίντεο ερμηνεύει το Scherzo σε σι ελάσσονα, opus 20, του Frédéric Chopin, από τη Βοστώνη, 1983


2 σχόλια:

Yannis Kapnidis είπε...

Ακούω κλασσική μουσική πολύ, αλλά όπως ίσως έχεις καταλάβει από παλαιότερα μπλογκ μου, την ακούω "εμπειρικά", μιας και η βαθύτερη παιδεία στο θέμα μου λείπει. Το μόνο που μπορώ να πω επομένως είναι αν μου άρεσε η ερμηνεία ή όχι, αν με καθήλωσε, αν μου προκάλεσε συναισθήματα.

Τα 10 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα που κράτησε το βίντεο, έμεινα ακίνητος να το ακούω, ενώ η μουσική του με πήγε "στα δώματα της δημιουργικής φαντασίας".

Υ.Γ.: Όταν κατέβω Ελλάδα θα μάθω πιάνο πάντως! Ορκίζομαι. Και μετά θα πάω στο "Ελλάδα έχεις ταλέντο", για να μου κόψεις την καλημέρα! χαχαχα

Αστερόεσσα είπε...

lol
Για μένα αποκάλυψη στο ίδιο κομμάτι ήταν η νεαρή και ταλαντούχα Cecile Licad σε κοντσέρτο της στη Μιννεάπολη των ΗΠΑ το Μάιο των 2003.
Εξαιρετικά δυναμικό παίξιμο.

Σε σύγκριση ο Arrau εμφανίζεται πιο "μουντός", αλλά και εσωτερικότερος.

Αλλά ο ιδανικότερος, κατά την άποψή μου, ερμηνευτής του Chopin παραμένει ο Arthur Rubinstein.